2010. december 6., hétfő

Érdekességek (0-11. fejezetig)



Érdekességek



Apróságok:


1640 – Carlisle Cullen megszületett és 1663-ban vámpírrá változtatta egy vámpír.
1843 – Jasper Whitlock megszületett és 1863-ban Maria vámpírrá változtatta.
1895 – Esme Anne Platt megszületett és 1921-ben Carlisle vámpírrá változtatta.
1901 Június 20. – Edward Anthony Masen megszületett és 1918-ban Carlisle vámpírrá változtatta.
1901 – Mary Alice Brandon megszületett és 1920-ban vámpírrá változtatta egy a bolondok házában dolgozó férfi.
1915 – Rosalie Lillian Hale megszületett és 1933-ban Carlisle vámpírrá változtatta.
1915 – Emmett Dale McCarty megszületett és 1935-ben Carlisle vámpírrá változtatta.
1987 Szeptember 13. – Isabella Marie Swan megszületett és 2006. Szeptember 13.-án Edward vámpírrá változtatta.

2006 Szeptember 10. – Renesmee Carlie Masen Cullen megszületett.

2015 Július 25. – Ifj. Edward Soul Masen Cullen megszületett.

2042 Április 15 – Bob Sheen megszületett.

2045 Március 20 – Gillian Black megszületett.

2069 Szeptember 17. – Isabella Fairy Sheen megszületett…



Naptár:


2086
– Szeptember 2.-a, Bells és ifj. Edward először találkoznak
– Szeptember 29.-e, elcsattan az első csók Bells és ifj. Edward között



Kimaradt magyarázatok:


Tények:
A 10. fejezet végén Bellst hamarabb kiengedik biológia óráról. Ezután Bells, Ifj. Edward elé szeretett volna menni, hogy meglepje, és együtt mehessenek a menzára, de akkor megjelent Matt, aki ismét fenyegetően beszélt vele. Azonban mikor Matt túllőve a célon, erőszakkal meg akarta csókolni Bellst, Ifj. Edward megjelent, és megakadályozza.
Magyarázatok:
Mialatt Bellsnek biológia órája volt az iskola egyik épületében, addig Ifj. Edwardnak, egy másikban angolja. Edynek az óra vége felé aztán, rossz előérzete támadt, de se azt nem tudta, hogy mi miatt, se azt, kivel kapcsolatosan. Ez a bizonytalanság persze kétségbeejtő volt számára, majd miután átpörgette elméjén a lehetőségeket, végül arra jutott, hogy csakis Bellsszel lehet kapcsolatos megérzése. És nem tévedett!
Matt az éppen aktuális óráját egy haverjával együtt ellógta, aki végül egy csaj miatt magára hagyta. Matt nem tudatosan ment Bells terme felé, de mikor meglátta őt, úgy gondolta, nem hagyhatja ki a lehetőség, hogy beszélhessen vele négyszemközt, hiszen máskor mindig vagy Edyvel, vagy valaki más társaságában volt.
Miután kicsöngettek angolról, Ifj. Edward rögvest Bells terme felé igyekezett, hogy lássa őt és megtudja, jól van-e, ezzel csillapítva vagy adott esetben teljesen meg is szüntetve aggodalmát. Azonban mikor belépett a másik épületbe és meghallotta Matt hangját, már biztosan tudta, nem volt alaptalan megérzése. A pofonnak is fültanúja volt, amit Bells adott Mattnek, és mely egyfajta büszkeséggel töltötte el hirtelenjében Edyt, de miután meghallotta, hogy Bells tiltakozni kezd, még jobban megszaporázta lépteit. Odaérve aztán hozzájuk, erélyesebb hangnemet megütve mondta ki Matt nevét, felhívva ezzel magára a figyelmet, és megakadályozva az erőszakos cselekedetet.


Tények:
Ifj. Edward képessége hasonló, mint az édesanyjáé, Belláé. Ő is egy pajzs, vagy, hogy Eleazart idézzem; „Az olyan tehetséget, ami kizárólag védekező, és tulajdonosát óvja a behatásoktól, pajzsnak nevezzük.”
Képes mindarra, amire Bella vámpírként, azaz a pajzsával nem csak magát, de azt kiterjesztve másokat is képes megvédeni. A hétköznapokban – veszélyek híján – csak arra használja, hogy lezárja elméjét az apja, Edward elől, valamint mostanában Bells gondolatainak elrejtése érdekében is.
Edy az anyjával ellentétben nem csak Alice és Jasper képességét nem tudja hárítani, de másét sem, akinek képessége használatához fizikai érintésre van szüksége. Ilyen képessége van; Kate-nek (Denali klán), Aronak (Volturi) és még Nessie-nek is, bár őt Bella sem képes hárítani.


Tények:
A 10. fejezet elején Ifj. Edward elment kora reggel a Sheen házhoz, hogy felköszöntse Bellst, valamint odaadja neki a nyakéket.
Magyarázatok:
Ifj. Edward még a 7. fejezetben megtudta Nessie-től, hogy Bellsnek mikor lesz a születésnapja, és nem sokkal később – pontosabban azt a szombatot megelőző pénteken, amikor is Bells a Cullen házban aludt – elment egy oregoni ékszerészetbe, ahol az egyik katalógusban látta meg azt a nyakéket, melyet később Bellsnek adott. Az árával nem foglalkozott, hiszen tudta, hogy Alice a tőzsdén egy nap alatt képes visszaszerezni a többszörösét is.
Bells születésnapja keddre esett – 2069. Szeptember 17.-én született –, így Nessie még hétfőn elejtett pár célzást Edynek, miszerint igazán elmehetne másnap elé. Persze Ifj. Edwardot sem kellett sokáig győzködni, hiszen ez jó alkalomnak ígérkezett a számára, hogy átadhassa az ajándékot. Nessie és Alice természetesen tudták, hogy kedden fog az új Bells először színre lépni.
Másnap mikor Edy elment Bellsékhez, először elámult, amikor meglátta az új Bellst. Lélegzetelállítóan gyönyörűnek gondolta, bár neki pólóban és farmerban is tetszett. Miután odaadta Bellsnek az ajándékot – aki egy hirtelen jött ötlettől vezérelve arcon csókolta –, Edy elvette tőle az ékszert, hogy a nyakába akassza. Ám amikor megkerülte Bellst, hogy ezt megtegye, meglátta Bobot, aki őket figyelte a konyhai ablakból, de alig egy fél perccel később, Gill már el is rángatta onnét a férjét, majd még a függönyt is behúzta.


Tények:
Bellsnek a 8. fejezetben rémálma volt, miután hazament Edytől. Azt álmodta, hogy a Cullen házban volt Ifj. Edwarddal, majd miután a szülei, Matt társaságában megjelentek, elszakították tőle. Bells még álmában felkiáltotta Edy nevét, majd zihálva és sírva ébredt fel.
Magyarázatok:
Ifj. Edward miután a délután folyamán rájött arra, hogy tényleg szerelmes Bellsbe, este elment hozzá, akárcsak azt előtte már egyszer-kétszer megtette. Mikor Bells forgolódni kezdett az ágyban, Edy feszülten figyelte őt, de nem mehetett oda hozzá, majd amikor Kedvese, nevét kiáltotta, nagy erőt kellett vennie magán, hogy mozdulatlan tudjon maradni ahelyett, hogy odalépve hozzá megvigasztalta volna. Ezután még figyelte néhány percig a szoba sarkában állva, majd végül az ablakon át távozott ismét, melyből Bells csak annyit érzékelt, hogy a függöny lágyan meglebbent. Edy bár tudta, nem tud mit tenni, mégsem ment haza miután távozott a szobából. Az ablak alatt, a sötétben mozdulatlanul megbújva figyelte tovább Bellst – kifinomult hallásának köszönhetően –, míg az el nem aludt ismét.



Kérdeztetek-felelek:


Na jó akkor milyen évet is írunk? (Andi)

2086-ot!
Pontosan nyolcvan évvel vagyunk a Breaking Dawn után. 2006-ban megszületett Renesmee, majd kilenc évvel később – 2015-ben – az öccse, ifj. Edward.
Igen, elég hosszú idő, de ahhoz éppen elég, hogy visszaköltözhessenek Forksba anélkül, hogy bárki is emlékezhessen rájuk, és ezáltal lebukjanak.


Jaj és akkor most nincs Jacob Nessie bevésődéses dolog?? (n.bella)

De, van Jacob-Nessie bevésődés, hiszen a New Sun a Breaking Dawn után játszódik, és alapul veszi a Twilight Saga könyveit, melyekben történteken semmit sem változtattam. Képességek, események, szereplők, helyszínek – stb. –, egyszóval minden úgy van, ahogyan azt Meyer megírta. Csupáncsak továbbgondoltam egyes dolgokat, majd azokat belevéve folytattam a történetet. Hiszen, Meyer sok olyan „dolgot” hagyott függőbe, melyet bárki tovább gondolhat. Ilyen mondjuk Nessie és Jacob „dolga” is.


És Nessie képességére is kíváncsi vagyok, vagy ugyanaz, mint az eredetiben? (Erzsi)

Igen, Nessie képessége ugyan az, mint az eredetiben.
„Képes megmutatni másoknak a gondolatait, ha megérinti őket.”


Bells gondolatait hallják Cullenék? (Kismolly)
Idősebbik Edward tudja-e olvasni a gondolatait Bellsnek? (OneGirl)
Az idősebbnek hallania kellene Bells gondolatait meg Mattét is, nem? (Tímea)

Igen, az id. Edward hallja Bells gondolatait, hiszen neki nincs olyan pajzsa, mint Bellának. Az, hogy néha – vagyis inkább mostanság – nem hallotta mégsem a gondolatait, az csakis az ifj. Edwardnak köszönhető, aki a képességét felhasználva elrejtette azokat az apja elől.


Edwardnak a hiányzó "még valami illat" az esetleg nem napfény? (Kismolly)

A vámpíroknak egyedi illatuk van, mely orgona, méz és még valami, amit az egyszerű ember nem képes beazonosítani, az pedig tényleg a napfény.
Az alakváltó farkasok egyébként azért képtelenek elviselni a vámpírok illatát, mert számukra az nagyon édes, viszont velük ellentétben ez az embereket nagyon is vonzza.


Érdekes, hogy Bellsnek annyira nem tűnik fel, hogy a többiek sosem esznek... (Bogyoka)

A kérdés jogos, Bells is már többször pedzegette a dolgot, de az ifj. Edward mindig kivágta magát. A menzán ugye először hasfájásra fogta, aztán meg igaz, tett a tálcájára ételt, de mivel nem egy asztalnál ültek, így Bells nem láthatta, eszik-e. Na meg nem is arra figyelt igazából. :P
Mikor Bells a Cullen házban volt, azon a bizonyos pizsamapartin, akkor először Nessie-vel evett, mert a többiek azt mondták, már ettek. Ezután a vacsorát a szobájukba kapják. Másnap reggel mivel elég későn reggeliztek Nessie-vel, így nyugodtan állíthatják a többiek megint, hogy már ettek. Délután pedig a plázában, vásárlás közben fogyasztották el az ebédet.
Viszont, amikor ifj. Edward és Bells elmennek az iskolából egy kicsit szórakozni, akkor Edy is eszik pizzát, meg amikor Bellséknél moziznak, akkor is eszik Bells kedvéért a kacsából. Azonban mint tudjuk az emberi ételt a vámpírok szervezete képtelen feldolgozni, így az elfogyasztott ételtől Edynek, miután hazaért meg kellett „szabadulnia”. :S


Csak egyet mondj meg nekem: hiperszuper-sebességgel tanult meg Bells magabiztosan sétálni azokban a halálcsapdákban??? (Kismolly)

Nos, mondhatjuk. Annyi biztos, hogy Bells nem olyan ügyetlen – két ballábas – mint Bella. Bár igaz, a való világban is botladoznak az emberek egy ilyesfajta cipőben, de azért Bellsnek volt ideje járni tanulni benne. Vasárnap vették és tanították be a lányok, és még a hétfő délután is ott volt neki, hogy tanulgassa a járást bennük. Meg azért vigyázott is, hogy óvatos legyen, de mint az kiderült, azért még mindig nem minden tökéletes, hiszen az iskolában megbotlott, amikor is Edy kapta el.


Miért nem ment el Edward Bells szülinapi bulijára? (zeno)

A válasz egész egyszerű, ugyanis miután a vastag felhőréteg felszakadozott, a nap kisütött, Edy pedig mivel nem félvámpír – mint Nessie –, így az ő bőre feltűnően csillogott volna a napfényben, mint a gyémánt.


Ed és a többiek tudják, hogy Bells hogy érez? Mert ugye ott a vámpírhallás meg ilyenek. (Erzsi)

Igen, Cullenék tudnak Bells érzéseiről. Ugye az id. Edward hallja a gondolatait, amit nemrégiben el is mondott a fiának, míg Jasper pedig érzi a benne kavargó érzéseket. A többiek is tudják, hiszen beszélgetnek egymással, na meg persze nem is olyan nehéz kitalálni. :P Hiszen csak a csillogó smaragd szemekbe kell nézni, mikor azok Edyt látják, és máris nyitott könyvként lehet olvasni Bells érzéseiben.


Bella nagyon hasonlít Bells-re így gondolja ID Edward is? (Andi)

Nos, ez egy jó kérdés. Először is azt szögezzük le, hogy attól, mert Kristen képét tettem ki Bellsnek, az nem azt jelenti, hogy Bella és Bells tényleg ugyan olyan. Ez csak azt jelenti, hogy amikor a fejemben megszületett Bells karaktere, akkor kicsit Bellásan nézett ki, és mivel a fantáziámban lévő személyt nem tudom nektek képileg megmutatni, így kerestem egy olyan képet, ami a legjobban hasonlít a fejemben lévő Bellsre. Ez pedig egy Bella és Kristen elegye lett. :)
Na, és akkor a történetben lévő hasonlóságokról – mert igen, értettem mire gondoltál Andi, csak ezt tisztázni akartam. :)
Ami azt illeti. Van némi hasonlóság Bells és Bella között, de szerintem ez annyiban ki is merül, hogy mindketten vámpírba szerettek bele, méghozzá visszavonhatatlanul. :D Aztán persze ki tudja, lehet, hogy ezen kívül az őrült szerelmen kívül is lesznek hasonlóságok, de azt megígérhetem, Bells sokban fog különbözni Bellától. Nem csak kinézetileg – már ami az új Bellset illeti –, de a viselkedése, a tettei, és ami talán a legjobban eltérő lesz, az a dolgokhoz való hozzáállása. Ez persze igazán csak a későbbiekben fog kiütközni, de akkor jelentős lesz az eltérés. Remélem, szeretni fogjátok majd Bellst, azért aki. :)
Ami pedig id. Edwardot illeti… Neki elég nehéz lehet jelenleg, hiszen tudja, mit érez, miket gondol Bells, és ugye a fiát is látja, még ha a gondolatait nem is hallja. Nos, ki tudja, talán ez a hasonlóság Bells és Bella között, éppen kapóra jön majd, hogy meglágyuljon. ;)


Tényleg, Alice látja Bells jövőjét? (Erzsi)

Nos, a válasz nem mindig. Ugye Alice a történet elején nem látta előre Bellst, mármint, hogy ő megjelenik majd Forksban, az iskolában, ahogyan azt sem, hogy összeütközik Ifj. Edwarddal. Ezután volt az erős rész, ahol is Edy meg akarta ölni Bellst. Alice később mondta is Edynek, hogy látta, mit akart tenni, de nem látta, hogy nem tette meg. Aztán később, mikor már hazafelé tartottak a vadászatról Alice-ék, akkor megint volt víziója, melyben látta, hogy Bells a Cullen házban lesz.
Legvégül pedig a Pillanatképeknél – Pillanatképek 4.-6.fejezethez – 2. rész – volt egy jelenet, mikor is Alice megállította Edyt, aki éppen Bellshez igyekezett az éj leple alatt, ugyanis bár azt látta, hogy elmegy Bellshez, de azt megint csak nem látta, hogy ott mi fog történni.
Tehát Alice azért néha lát Bellsszel kapcsolatos jövőképeket, de nem mindent. Hogy ez miért lehet és, hogy a későbbiekben ez hogyan fog változni – ha egyáltalán fog –, az most még legyen titok. ;)


Ifj. Edward "teljes értékű" vámpír, ugye? (Tímea)

Igen, Ifj. Edward „teljes értékű” vámpír. Hogy ez mit jelent?
Nos, mint tudjuk a vámpírok falfehérek, hideg a bőrük, a szemük színe aranybarna/borostyán, fekete vagy rubinvörös, a napfényben csillognak, mint a gyémánt, nincs vérük, viszont van mérgük.
Na már most ugye Nessie-ről tudjuk, hogy igaz, hogy sápadtabb mint az emberek, de nem falfehér mint a családja, és a bőre érintése is meleg. A szeme Bella után csokoládébarna, a napfényben pedig bár ő is szikrázik, de ez a szikrázás emberi szemnek láthatatlan. Ezen fülül neki dobog a szíve és van vére, viszont nincs mérge, nem úgy, mint Nahuelnek, aki bár szintén félvámpír, mégis van.
Na már most ifj. Edward bőre falfehér és hideg, bár pár fokkal melegebb mint a többieké. A szeme változik, akárcsak a vámpíroké, viszont abban, hogy hogyan változik, van némi eltérés, amit most még nem mondok el. ;)
A napfényben ő is szikrázik, és ezt emberi szemmel is lehet látni. Nincs vére, viszont van mérge, ami nem összetételében különleges, de erről is majd később. ;)
A gyorsaság, erő, kifinomult érzékek – hallás, látás, szaglás, tapintás – nála is megvannak, valamint ugye neki is van különleges képessége – amit feljebb a Kiragadott magyarázatoknál olvashattok is. :)
És igen, ahogyan a többi vámpír szervezete sem képes megemészteni az emberi táplálékot, úgy az övé sem, ellentétben Nessie-vel, aki bármit ehet.



Némi Plusz…


Twilight betűtípus!

Így néz ki:



Installálás:
Töltsd le a fontot, majd a start menü-> vezérlőpult-> betűtípusok-ba másold be. Itt rá fog kérdezni a telepítésére, amit természetesen le kell OK-ézni. Ezek után mind a wordben, mind a photoshopban, és egyéb ilyen helyeken elérhető lesz.

Készítette: Nevramiel
(forrás: Twilight Érdekességek – Spirit Bliss)



Bells és Ifj. Edward órarendje!




Rövidítések:
regionál. – kontinensek regionális természetföldrajza
am.töri – amerikai történelem
allamp. – állampolgári ismeretek
közgáz – közgazdaságtan

Közös órák:
Ifj. Edward alkotmánytan órája közös Nessie-vel. Irodalom és matematika órái közösek Bellsszel.
Bells fizika és biokémia órái közösek Nessie-vel. Ezen kívül biológiára Katyvel és Hannával jár, kontinensek regionális természetföldrajza órára Neddel, alkotmánytan órára Rebecával, és matematikára pedig ugyancsak Hannával. A testnevelés órái pedig Rebeca és Hanna mellett Melissával is közösek.

Tanárok:
Mr. Morise – irodalom
Mr. Burke – biológia
Mrs. Hick – spanyol
Mr. Brooks – matematika



Bells smaragdköves nyakláncának eredetéről…

„A világ legdrágább ékszerei
2. Chopard – Csodálatos gyémánt és smaragd nyakék
Ár: 3 millió+ USD


A nyakék a Chopard "Haute Joaillerie" kollekciójából származik. Az ár azért nem pontos, mivel az ilyen értékű nyakékeknél nem divat megadni a pontos árat. Hiszen az igazi vásárlónak valószínűleg teljesen mindegy az a fél milliócska ide vagy oda. 191 karátnyi első osztályú kolumbiai smaragdot és 16 karátnyi rozettásan köszörült (rózsagyémánt) csepp alakú gyémántot tartalmaz. Hát azért ez is lehúzza a nyakat rendesen... A színekre finnyás partnerek esetében vigyázzunk, hogy a zöld smaragd passzoljon a szeme színéhez, illetve plusz kiadásként vehetünk hozzá egy méregdrága Chanel kollekciót is...”

(forrás: ekonomista)



Bells születésnapi meghívója



A Sheen ház

101 Maris Blvd
Forks, WA 98331


A Cullen ház
(megközelítőleg)

Olympic National Park
600 E Park Ave, Port Angeles, WA 98362-6798



Maria



Carolyn




New Moon by Celica Westbrook




Magyarul:

Hol vagy? Alkonyodik. Hol vagy ma éjjel?
Valami mélyen bennem veled tart az éjszakába.
Nem tudom elmagyarázni. Nincs félelem bennem.
Inkább meghalnék mint hogy nélküled éljek.

Tudjuk, hogy a gyűlölet erős és a világ kegyetlen,
hogy a hold és a nap nem illik össze.
De kitartunk, egy tiltott dal, mert a szerelem
sokkal erősebb a gyűlöletnél.

Újhold, új élet Veled.
Mondd el. Mi rossz, mi jó, mi valódi?
Minél messzebb próbálsz elfutni,
annál szorosabban kötődöm hozzád.
Új nap, új vagyok, Újhold.

Gyere Velem, alkonyodik, szökj el Velem.
Vezess az éjféli sötétségbe, ragyogjon be a szerelmed.
Végzetes és halhatatlan, elbűvölő és szabad.
Ragadj el, egy Forks-i szárnyalás, magasan a fák felett.

Tudjuk, hogy a gyűlölet erős és a világ kegyetlen,
hogy a hold és a nap nem illik össze.
De kitartunk, egy tiltott dal, mert a szerelem
sokkal erősebb a gyűlöletnél.

Újhold, új sors. Mondd el. Ez hát a végzetem?
Elhomályosítva a szerelmedtől, vakon, zavartan,
de szorosabban kötődöm hozzád.
Új nap, új születés, Újhold.

Ez az én végzetes hibám, a karjaidban lenni,
mikor a kényszer olyan erős, hogy nem bírok lélegezni.
Artemis vagyok és Te vagy számomra Nemesis.
Te vagy az egyetlen, akit a szívem nem enged el.

Új lélegzet, új születés, új halál,
új föld, új nap, új vagyok, Újhold.

(forrás: Twiline magazin)



Játék


Twilight pasiteszt:

Ki illik hozzád, Edward vagy Jacob?

1. A számodra ideális pasi…
A – Egy kicsit konzervatív és régimódi.
B – Modern, aki a mában él.

2. Ha egy srác, akit csak nem régóta ismersz, őrülten beléd szeretne, te…
A – Úgy gondolnád, ez még korai.
B – Teljesen odalennél a boldogságtól.

3. Képzeld el, hogy egy buliban vagy. Melyik srác keltené fel az érdeklődésedet?
A – Az, aki a barátaival beszélget és nevetgél.
B – A csendes fiú, aki senkivel sem beszélget.

4. Tapasztalatod szerint a szerelem alapja a…
A – Szenvedély.
B – Barátság.

5. Szerinted mi döntjük el, hogy kibe leszünk szerelmesek?
A – Nem teljesen.
B – Teljes mértékben.

6. Egy első randin szívesebben…
A – Mész el egy meghitt kávézóba.
B – Bulizol egy jót.

7. Melyik típusú „rosszfiú” jön be neked?
A – A veszélyes.
B – A bajkeverő.

8. Melyik napszakban érzed igazán elemedben magad?
A – Napközben.
B – Éjszaka.

9. Mi fog meg először egy srácban?
A – A közvetlensége és a mosolya.
B – A titokzatossága és az, ahogy rád néz.



A Te álompasid!
(válaszok)









_______________________
* Felhasznált források: TwinformKönyvtár , Twilight Saga Wiki , Google maps , YouTube 
(Érdekességekért és információkért érdemes benézni az első két linkelt oldalra!)

1 megjegyzés:

  1. szóval ha jól értem...ez egy könyv... és bellának meg edwardnak született még egy gyereke nem? de ez hogyan lehetséges?ne haragudj én még nem olvastam ezt a könyvet , sose hallottam róla, csak az alkonyat 4 részét olvastam el, vki irja le nekem hogy hogy is van ez!!! légyszi

    VálaszTörlés