2011. november 8., kedd

Játék 3 eredményhirdetése!

Sziasztok!

Először is engedjétek meg, hogy emlékeztesselek titeket rá, hogy már olvasható a blogon a New Sun – Shine 9. fejezete! Jó olvasást kívánok mindazoknak, akik még nem olvasták. :)

Na és akkor…
Véget ért hát a Játék 3, a Nessie és Jacob novelláért folyó „küzdelem”. Aki részt vett benne remélem, élvezte. Köszönöm mindannyiótoknak a részvételt. :)

És akkor először is jöjjenek a kérdésekhez tartozó helyes válaszok:
(a válaszok egy része a történetben többször is előfordul, így csak egyet-egyet emeltem ki példaként)



Ismered eléggé, amit olvasol? Vagy némely kérdés előtted is vak folt, mint Alice-nek a farkasok?


1.  Hol laktak Bellsék mielőtt Forksba költöztek? (1 pont)

California, Monterrey
(„Mielőtt ideköltöztünk ebbe a kis városba, Forksba, Californiába éltünk, közel a tengerhez, Montereybe.” – Sunrise 1. fejezet)



2.  Mi a jelentése az ambrózia virágnak? (1 pont)

Az ambrózia virág  viszonzott szerelem jelképe.
(„Az ambrózia egy virág. A viszonzott szerelem jelképe.” – Pillanatképek (12.-14. fejezethez))



3.  Mit szimbolizál a Cullen címer, amit minden családtag ékszer formájában magán visel? (1 pont)

A Cullen címer az összetartozást jelképezi.
(„– Az összetartozást jelképezi. Kielégítő választ kaptál?” – Sunrise 3. fejezet és Pillanatképek (3. fejezethez))

Mivel sokan ismertétek és leírtátok, hogy a címeren lévő ábrák mit szimbolizálnak, így azokra a válaszokra fél pontot adtam. Mert bár helyesek, de a pontos válasz, ha egészben tekintjük a Cullen címert, akkor az az, hogy az összetartozást jelképezi/szimbolizálja. A családi összetartozást.



4.  Milyen összefüggés fedezhető fel Bells szemének színe, és Ifj. Edwardtól kapott nyakéke között? (1 pont)

Bells szeme és az Ifj. Edwardtól kapott nyakék ékköve is smaragdzöld.
(pl.: „Mondták már, hogy olyanok a szemeid, mint két ragyogó smaragd?” – Sunrise 23. fejezet, pl.: „A fehér selyem párnán egy csodaszép, hatalmas zöld smaragddal ékesített nyakék pihent.” – Sunrise 10. fejezet)



5.  Kik a kivételek Id. Edward képessége alól? (1 pont)

Bella, a felesége, hiszen a sagából tudjuk, hogy mentális pajzsa van, amit emberként nem tudott kontrollálni, de később, vámpírként képes volt fel és levonni, így engedve be elméjébe Edwardot, ha akarta.

Valamint Ifj. Edward, aki ugyancsak mentális pajzzsal rendelkezik, mint az anyja.
(„A képességem, mely sokban hasonlított anyáméhoz, hiszen mindketten egy erős mentális pajzzsal rendelkezünk, és mint ő, úgy én is el tudtam rejteni a gondolataim. De nem csak a magamét, hiszen pajzsom kiterjesztésével akárkijét – vagy mindenkijét – el tudom rejteni, aki kellő távolságban tartózkodik.” – Sunrise 0. fejezet, az oldalon található Érdekességek bejegyzésből pedig részletesebben is kiderül, hogy miben különbözik kettőjük pajzsa)

És itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy még egyszer tisztázzam a dolgokat, ugyanis páran Bellst is megemlítettétek. Azonban Bells nem rendelkezik pajzzsal! Neki manipulatív képessége van, de erről majd bővebben később lesz szó a történetben. Az, hogy az ő gondolatait néhanapján ugyancsak nem hallja Id. Edward, az a fia miatt van, aki ha úgy akarja, akkor kiterjeszti Bellsre a saját pajzsát. A pajzs kiterjesztésére egyébként Bella is képes, ahogyan azt a sagából már tudjuk.



6.  Mit kapott Ifj. Edward, nagyapjától, Carlisle-tól születésnapjára? (1 pont)

A Bellsen folytatott kutatás eredményeit, mely kimondja, hogy Bellsre nem halálos a vámpírméreg.
(„A fejemben lévő kijelzőn továbbra is ott villogott a kutatást jelző felirat, a borítékba rejtett papírokon pedig ott állt feketén-fehéren a hosszas kutatás és kísérletezés eredménye.” – Shine 7. fejezet)



7.  Mondj egy pletykát, amit Matt az iskolában elterjesztett Bellsről? (1 pont)
[ +1 pont mind a két pletyka leírása esetén]

1.: Bells terhes, mégpedig Ifj. Edwardtól.
(„Ez nem pletyka, vagy esetleg nem igaz, hogy miután két napig kimaradtatok az iskolából, Bells ma reggel minden előzmény nélkül rosszul lett az udvaron?” – Sunrise 18. fejezet)

2.: Bells csak azért van Ifj. Edwarddal, hogy Mattet féltékennyé tegye, akivel volt egy egyéjszakás kalandja, ami után Matt „kidobta” őt.
(„Mondd csak el ennek a szerencsétlennek, hogy csak azért vagy vele, hogy engem féltékennyé tegyél! Ami persze hasztalan, hiszen már akkor megmondtam neked, hogy csak egyetlen éjszakáról lehet szó” – Sunrise 11. fejezet)



8.  Ki vagy kik Bella Swan mostohatestvérei? (2 pont)

Seth és Leah Clearwater, ugyanis Charlie az évek során feleségül vette az anyjukat, Sue Clearwatert.
(pl.: „Sue és újdonsült férje a tortát vágta fel, míg a „táncparketten” Seth új nővérkéjét, Bellát táncoltatta meg, aki még vámpír létére is ügyetlenül mozgott eme helyzetben.” „Leah Clearwater mióta leült a számára kijelölt helyre, egy tapodtat sem mozdult onnét. Ő öccsével ellentétben nem örült annyira ennek a frigynek – persze az édesanyja boldogságának igen, és Charlie-t is kedvelte –, de legfőképpen nem örült az új testvérkéjének és annak családjának. Bella Swan vámpír volt és ő utálta a vérszívókat.” – Twilight novella - Imprinting)



9.  Hova szólnak (végső úti cél) a Bells által Ifj. Edwardnak ajándékozott repülőjegyek? (2 pont)

Az Isabela-szigethez tartozó, egyik kis mesterségesen kialakított szigetre mennek, de ha valaki csak annyit írt, hogy Isabela-sziget azt is elfogadtam, mivel a repülő lényegében tényleg csak odáig viszi őket.
(„Gyorsan be is mentem a városba Nessie-vel – mivel Edward egyedül sehova sem engedett el – és lefoglaltam az Isabela-szigethez tartozó, mesterségesen létrehozott kis szigeteinek egyikét, melyeket a jól megfizető turisták miatt tartottak fent és adtak bérbe.” – Shine 4. fejezet)

Azonban mivel az Isabela-sziget a Galápagos-szigetcsoporthoz tartozik (ami jó sok szigetből áll), így aki csak annyit írt, hogy Galápagos, annak 1 pontot adtam, mivel nem volt teljesen pontos a válasz.



10.  Alice látja jelenleg Bells jövőjét? (2 pont)
[a kérdés a történet jelenpillanatnyi állására vonatkozik]

A válasz igen, ugyanis bár még mindig akadnak vak foltok Alice számára Bells jövőjével kapcsolatban, de a kezdeti teljes vaksághoz képest már lát egyes dolgokat.
(„Legjobban talán Alice képességén, aki a kezdeti szinte teljes vaksághoz képest, lassan, de biztosan egyre többet és többet látott velem, a jövőmmel kapcsolatosan. Bár még mindig elég ritkán és akkor is kissé homályosan.” – Sunrise 21. fejezet)



11.   Hol tartotta Bells és Ifj. Edward a főpróbát? (3 pont)
[a Bells által megszervezett, együttlétükre tett első komolyabb kísérlet helyszíne]

Bella és az Id. Edward kisházában/kunyhójában, amit Bella a 19. születésnapjára, valamint nászajándékba kapott a Cullen családtól – még a sagában.
(„Én… én azért szerveztem igazából ezt az egészet, mert úgy véltem, ennyi idő után már készen állunk rá, és szerettem volna, ha előtte egy amolyan „főpróba” keretei közt erről megbizonyosodhattunk volna. „Én csak beszéltem vele, és ő felajánlotta, hogy odaadja a házat a hétvégére, hogy nyugodtan lehessünk kettesben.” – Sunrise 21. fejezet)



12.  Mit jelent Bells teljes neve? (3 pont)
[Isabella Fairy Sheen, esetleg Bella]

Mint mondtam, ez a kérdés kivételt képezett, ugyanis a Sheen jelentése nem volt benne a történetbe, azonban ehhez elég volt egy angol szótár is. A Sheen jelentése; ragyogás, fényesség.

Az Isabella név spanyol eredetű, jelentéséről megoszlanak a vélemények, de többnyire a tisztát vagy a szüzet használják. Ezzel szemben a becézésének, azaz a Bellának a jelentése; szép, szépséges.

Fairy magyarul tündért jelent.
(„– Isabella Fairy, mint szépséges tündér? – bazsalygott Edward, majd megfogta kezeim.” – Sunrise 16. fejezet)



13.  Hány szemesztert járt Ifj. Edward a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolára? (3 pont)

Egy szemesztert, azaz fél évet.
(„Régebben anyám sokat nyaggatott és nem csak a lányokkal. Azt akarta, hogy Nessie és én, amit csak lehet, azt tanuljuk is ki, melynek egyik állomása a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola volt, ahonnan én az első szemeszter végeztével el is jöttem.” – Pillanatképek (7.-11. fejezethez) 3. rész)



14.  Bob Sheen milyen pozíciójú állásajánlatot kapott Forksba költözésük után? Melyik városba (és államba) hívták ezáltal? (3 pont)

Bob sebészi állásajánlatot kapott, mégpedig Denverben, Colorado államban.
(„Még akkor szerda este, a mondhatni rosszul sikerült csókot követően apám a vacsoránál elújságolta, hogy Denverben, Colorado államban sebészt keresnek és, hogy ő is kapott egy elég jó ajánlatot, amit szeretne velünk megbeszélni, hogy elfogadjon-e.” – Sunrise 22. fejezet)



15.  Hogyan hívják Nahuel lányát, és milyen különleges képességgel bír? (3 pont)
[teljes név valamint képességének leírása/jellemzése]

Nahuel lányának a neve Katerina. Különleges képessége: emlékek manipulálása. Képes rövidebb vagy hosszabb időszakokat kitörölni mások elméjéből, és a helyükre más információkat ültetni.
(„– Arra kért, hogy a képességem segítségével töröljek bele valaki emlékezetébe. Ugyanis a képességem lehetővé teszi, hogy rövidebb vagy épp hosszabb időszakokat kitöröljek mások elméjéből és a helyükre más információkat ültessek – vallotta be szemlesütve.” – Shine 5. fejezet)



16.  Nessie hanyadik születésnapja után ment el Jacob? (3 pont)

Nessie valós életkorát tekintve a 7. után – fizikailag ekkor érte el a végső kort, azaz a 17-et.
(„Csak úgy repült az idő, mintha szárnyakon szállna. Jake-kel lassan egy éve voltunk már együtt – pontosabban pár óra híján. Hetedik – tizenhetedik – születésnapom alkalmából, ami egybeesett az egy éves évfordulónkkal, azt kértem, hagy ünnepelhessem meg azt Forksban.” – Nessie és Jacob novella – Soha többet szerelem!)



17.  Ifj. Edward az első csókot megelőzőleg töltötte Bells szobájában az éjszakát? (3 pont)

A válasz igen, töltötte, mégpedig titokban és elég sűrűn.
(Az első alkalom: „Ekkora mázlistát! – gondoltam magamban, mikor megláttam a nyitott ablakot.” – Pillanatképek (4.-6. fejezethez) 2. rész)



18.  Bells fogadott nénikéje, Rahel kiknek a leszármazottja? (3 pont)
[a Twilight Sagában szereplők közül]

Rahel, Paul Lahote és Rachel Black unokája.
(„Akárcsak azzal, hogy megérthessem, Rahelék milyen rokoni viszonyban is állnak Jacobbal, amit igaz Jaden már kedvesen elmesélt a kocsiban. Azt mondták, hogy a nagyapámnak volt két nővére, akik közül az egyik, Rachel, hozzáment az akkoriban élő farkasok egyikéhez, Paulhoz. Rahel és Uriel az ő unokáik.” – Sunrise 24. fejezet)

Ennél a kérdésnél konkrétan Paulra és Rachel Blackre voltam kíváncsi. Azonban elfogadtam azt is, ha valaki Jacobot írta, ugyanis a Black családi ágakat tekintve ez a válasz is helyes, minthogy Rachel, Jacob nővére.
(És itt jegyezném meg, hogy habár Rachel a sagában nem „szólalt” meg, mégis jelen volt, tudni lehetett róla. pl.: Breaking Dawn 8. fejezet)



19.  Mi Bells egyik kedvenc étele? (4 pont)

Bells egyik kedvenc étele a rakott hús.
(pl.: „Beérve az ajtón anyám hangja üdvözölt azonnal, mely a konyha irányából jött, a rakott hús mennyei illatával egyetemben. – A kedvencem – léptem be a konyhába, majd egy csókot nyomtam – valószínűleg a rámolástól – kipirult arcára.” – Sunrise 2. fejezet)



20.  Hány kromoszómapárja van összesen Nessie-nek, Ifj. Edwardnak és Bellsnek? (4 pont)

Egy embernek 23 pár kromoszómája van. Nessie-nek a sagából kiderül, hogy akárcsak Jacobnak, félvérként neki is 24 pár kromoszómája van. Bellsnek, aki ugyancsak úgymond félvér, neki is 24 pár van, amit Carlisle derített ki a kutatás alatt. Ifj. Edwardnak pedig, mint minden teljes értékű vámpírnak, ami ugyancsak a sagából derül ki, neki is 25 pár kromoszómája van. Ez összesen 73 kromoszómapárat tesz ki.
(„Jadennek, mint azt addig is tudtuk, huszonnégy pár kromoszómája volt, azonban kiderült, hogy nekem és Rahelnek is megadatott ez a plusz egy.” – Shine 4. fejezet)



21.   Hogyan nevezte el Bells nagymamája az autóját? (5 pont)

Lucinda volt az autó neve.
(„A nagymamámmal régebben sokat bütykölgettem a régi tragacsát. Lucinda már idős volt, de a nagyi imádta.” – Sunrise 21. fejezet)



22.  Mikor csattant el az első csók Bells és Ifj. Edward között? (5 pont)

Az első csók köztük a Sunrise 11. fejezetében csattant el. Ekkor Bells születésnapja után vagyunk egy héttel. Vasárnap van, épp ekkor jár le a Nessie által szabott határidő. A pontos dátum pedig: 2086. szeptember 29.



23.  Hány évesen történt meg az első „csók” Nessie és Jacob között? (5 pont)
[a kérdés Nessie valós életkorára vonatkozik]

Előre jelzem, hogy ennél a kérdésnél kollektívan mindenkinek 3 pontot adtam, már aki válaszként a 6, azaz „6 éves volt Nessie” választ adta.

Ugyanis az igazság az, hogy a csók szó nem véletlenül van idézőjelek közé téve. És mielőtt megkérdezitek, ez azért van, mert a legelső csók Nessie és Jacob között egy úgymond szájra puszi volt, mégpedig Nessie valós korban mért 4. születésnapján. A Twilight – Imprinting novellából kiderül, hogy bármennyire is gyermekinek tűnhet ez a puszi, Nessie ezt komolyan gondolta – hisz ez volt a születésnapi kívánsága. Neki ez volt az első „csókja”, mégpedig ugye Jacobbal/Jacobtól.
(„Csak közlöm, hogy maholnap már négy éves leszek! – büszkélkedett kihúzva magát, mialatt a két férfi elfojtott egy-egy mosolyt. – Nagypapi szerint korban tizenhárom évesnek fogok megfelelni.”, „– Már tudom, mit szeretnék születésnapomra! (…)Ekkor Nessie lassan közelebb hajolt az ő farkasához, majd némi habozás után ajkait annak szájához érintette. Hirtelen apró szikrák pattogását érezte bőrén, testét pedig melegség öntötte el, olyan, amit addig még sosem érzett.” – Twilight novella - Imprinting)



24.  Hogy hívták a lányt, akivel Ifj. Edward először randevúzott életében? (5 pont)

Carolyn volt a lány neve.
(„Az a bizonyos nap, mikor a balesetet követően majdnem megöltem Carolynt, sok mindent megváltoztatott, többek között a terveimet is.” – Pillanatképek (7.-11. fejezethez) 1. rész)

És csak, hogy tisztázzuk, Ifj. Edward és Leona sosem randevúztak!



25.  Mi a neve Bells barátainak, akiket a Forksi Középiskolában ismert meg? (6 pont)
[minden jó név 1 pontot ér, maximálisan 6 pont szerezhető a kérdéssel]

Rebeca Tisdale, Katy, Hanna, Stella, Andy és Ned



26.  Mi a New Sun – Új Nap három részének címe? (6 pont)
[minden cím 1 pontot ér, ha angolul és magyarul is helyes a válasz, a maximálisan szerezhető pontok száma 6]

A New Sun – Új Nap részei:
1. Sunrise – Virradás
2. Shine – Ragyogás
3. Sunset – Napnyugta

(A többivel ellentétben ennél a kérdésnél nagyon szigorú voltam, csak a helyesen leírtakat fogadtam el!)



Most, hogy ezzel meglennénk, jöhetnek végül, de persze nem utolsósorban a „nyertesek”, akiket arra kérek, hogy valamilyen formában juttassák el nekem mail címüket, hogy postázhassam nekik a Nessie és Jacob novellát.

Szandra (70 pont)
KisCsillag (67 pont)
Morgina (63 pont)
Ada (62 pont)
Niko (61 pont)
Erzsi (55 pont)
knef (54,5 pont)


Még egyszer köszönöm mindenkinek a részvételét, a nyerteseknek gratulálok, a többiek pedig ne szomorkodjanak, a novella a hónap végén felkerül majd a blogra is. :)
Remélem, élveztétek a játékot és legközelebb is játszotok majd. :)
Legyetek rosszak, hisz tudjátok, jónak lenni olyan unalmas! ;)

Pusz, Krisz

ui.: A pontozás az alábbi táblázatban (a képen) megtekinthető!


4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon örülök, hogy nyertem, bár azt hittem lecsúsztam róla!
    E-mail címem: k.n.knef@indamail.com
    Köszi, Krisz, egy élmény volt! :)
    Pusza: knef

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Tök örülök hogy nyertem. Imádom mikor vannak ilyen játékok!
    Nagyon jó lett a 9. feji! Azt is imádom!
    E-mail:szandra89@citromail.hu

    VálaszTörlés
  3. Szia Krisz!

    Örülök, hogy nyertem, de nekem lényegében nem is ez volt a fontos, hanem egyszerűen csak a játék szelleme. Azért a novella elolvasásának lehetőségét nem utasítom vissza.
    Mail címem: vari.aniko@vipmail.hu

    Niko

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok!

    Kiküldtem mindenkinek a novellát!
    Akinek esetleg nem érkezett meg, az valamilyen formában jelezze!

    Jó olvasást hozzá! :)

    Pusz, Krisz

    VálaszTörlés