2012. április 15., vasárnap

A könyv, amelyről mindenki beszél…

Sziasztok!
Először is azzal kezdeném, hogy ezt a bejegyzést azért hoztam létre, mert miután hozzám is elértek a nagyvilág hírei, és miután utána olvastam ennek a bizonyos könyvnek, mely magába szippantva engem is lázban tart, úgy véltem legalább egy bejegyzést megérdemel, ami által a ti figyelmeteket is felhívhatom rá. Hiszen nem másról van szó, mint egy olyan, immáron világsiker könyv-trilógiáról, ami valaha nem más volt, mint egy Edward-Bella központú Twilight fanfiction!
Igen, jól hallottátok, ezt a történetet Stephenie Meyer Twilight Sagája inspirálta egykoron. Úgyhogy e könyv joggal viseli a Twilight bélyegét (ellentétben sok mással, amire csak ráaggatták, hiszen ma már elég annyit mondani: Twilight, és veszik, mint a cukrot). Ha nincs Meyer, az álma, Edward és Bella, ez a történet sem született volna talán meg, és ha nem szeretnék annyian a Twilightot, akkor ebből sem lenne talán most világsiker. Persze ki tudja – én is csak feltételes módban mondtam –, inkább örüljünk annak, hogy így alakultak a dolgok! :)

No, de még mielőtt elolvasnátok az általam összeállított kis ajánlót, valamint az aprócska ízelítőt az első kötetből, fel kell hívnom a figyelmeteket rá, hogy ez NEM GYEREKMESE! Igaz, hogy Twilight fic volt valaha, de ez senkit ne tévesszen meg. Úgy is szokták nevezni a történetet, hogy „Twilight felnőtteknek”. Tehát aki ódzkodik a BDSM leírásoktól annak nem ajánlatos a könyv, valamint azoknak, akik nem is tudják, mit takar ez a négy betű!

Tehát a továbbiak csak saját felelősségre!!!!




E L James – Ötven árnyalat trilógia

  
Az írónőről:

E L James feleség és kétszeres anya, aki Nyugat-Londonban él. Már gyermekként arról álmodozott, hogy történeteket fog írni, amikbe majd az olvasók beleszeretnek, de ezt az álmát fel kellett adnia, hogy a családjára és a karrierjére összpontosíthasson. Azonban nemrégiben otthagyta tv-producer állását, hogy szépirodalmi karrierjére koncentrálhasson. Első regénye a Fifty Shades (Ötven árnyalat) trilógia. Jelenleg egy új szerelmi történeten dolgozik…



Párhuzam a trilógia és a Twilight között:

Twilight leplezetlenül, avagy amit a tinik a csillogástól nem látnak!

„Sokak szerint a Fifty Shades-trilógia „Twilight felnőtteknek”. A történet szintén egy domináns, különleges fiatal férfi és egy „ártatlan” lány kapcsolata körül forog, de ahol Stephenie Meyer már rég „leoltja a lámpát”, ott E L James nem pironkodik…”

A Twilight Sagában alapvetően a szereplők lénye mögött (vámpír, farkas) a személyiségük rejlik. A világ, az élet két pólusát nehéz összeegyeztetni, miközben azok egymás nélkül nem létezhetnek. (Jing és a Jang, urak és munkások – alá és fölé rendelt este.) Bella és Edward, szerelme a társadalmi különbségeket, és a világban lévő előítéletek elleni küzdelemben végül győzedelmeskedik – tömören és velősen ennyit tesz az, hogy Bella ember, Edward pedig vámpír. Ezt sokan figyelmen kívül hagyják, csak a csillogó dolgokat látják, épp mint a szarkák, csak a fényes dolgokat látják.

Az eredeti Fifty Shades, mely a Master of the Universe nevet viselte napvilágot látásakor, Bella-Edward sztori emberi környezetben. E L James Twilight-rajongóként megpróbálta elképzelni, hogyan is festene a sztori vámpírok nélkül (és mindenféle fantasy elemet mellőzve) a mai valóságban, megtartva a férfit titokzatos, domináns, a nőt alárendelt, megbűvölt szerepben. Így született meg a jóképű milliárdos és az ártatlan egyetemista lány túlfűtött története.
(A könyv kiadásakor az írónő természetesen nem tarthatta meg a karakterek Meyer által megálmodott nevét, de a legtöbb szereplőt valamelyik karakter ihlette az eredeti műből egykoron. A nevek mentek, minden más maradt!)

„Ezt a regény különösen a képzett, karriert befutott hölgyek körében népszerű, melyben a férfi „szerződést köt” a lánnyal, hogy egész életének ura és parancsolója lesz. Dönt a vágyairól, a ruháiról, még arról is, hány órát kell aludnia, hogy kipihent legyen.
Ez volna a XXI. század love story-ja? A nőszervezetek kikérik maguknak. A nők is. És közben mégis bőszen ajánlgatják barátnőiknek.”



A történetről:

A történet egy titokzatos fiatal milliárdos, Christian Grey és egy – a sztori elején még szűz – egyetemista lány kapcsolatáról szól, kendőzetlenül kitérve a részletekre. BDSM (szado-mazó-kikötözős szex) és romantika, két teljesen más világban élő személy…
Mivel a romantika és az erotika ebben a történetben kéz a kézben járnak, számtalan szex jelenet van benne. És noha Ana és Chris kapcsolata nem éppen egészséges, a történet mondanivalója (melyben szexen és szerelmen túl a dráma is helyet kap) olyannyira megfogja az embert, hogy az minden arcpirító dolgot képes ellensúlyozni.
Az első rész borítóját díszítő szürke nyakkendő a regényben egyébként nem csak nyakravalóként kap szerepet. Míg maga a cím, Ötven árnyalat, Christian múltjának – titkainak – árnyalataira szándékozik utalni.

„Amikor Anastasia Steele (eredetileg Bella Swan), a huszonegy éves, irodalom szakos egyetemi hallgató barátnője helyett interjút készít Christian Greyjel (eredetileg Edward Cullen), az ifjú vállalkozóval, gyönyörű, okos és ijesztő férfival találja szemben magát. A nem e világban élő és ártatlan Ana megretten, amikor ráébred, hogy akarja ezt a férfit, és annak rejtélyes tartózkodása ellenére kétségbeesetten próbál közelebb kerülni hozzá. Grey, aki képtelen ellenállni Ana csendes szépségének, eszének és független szellemének, elismeri, hogy ő is akarja a lányt – de a saját feltételei szerint.
Ana, akit egyszerre ijeszt és izgat Grey szokatlan szexuális ízlése, habozik. Greyt minden sikere – multinacionális vállalkozásai, hatalmas vagyona, szerető családja – ellenére démonok gyötrik és az önuralom kényszere emészti. Amikor a pár vakmerő, szenvedélyes viszonyba kezd, Ana fölfedezi Grey titkait és tulajdon, sötét vágyait.”

Nos, észrevettétek a belső hasonlóságot a Saga és e történet között? Ugye mennyire érezhető?

A történet egyébként egyes szám első személyben, Ana szemszögéből olvasható, aki épp mint Bella egy kissé ügyetlen és naiv lány, így akinél Bella az eredeti műben kicsapta azt a bizonyos biztosítékot, annak nem feltétlenül ajánlatos ez a történet.

(Amennyiben még részletesebben olvasnátok a történetről, természetesen spoiler mentesen, akkor ezt a Könyvek szerelmese oldalon megtehetitek. Érdemes benézni, nagyon élvezetesen írta le az oldal tulajdonosa a tapasztalatait a könyvvel kapcsolatban.)



Ahogyan a világ vélekedik róla:

E L James erotikus szépirodalmi regényét, amely tornádóként söpör végig a világ könyvpiacán egy új hullámot elindítva, tavaly egy kis ausztrál kiadó jelentette meg először. A könyv mára vezeti a New York Times és a Barnes and Noble bestseller listáját (letaszítva trónjáról Stieg Larsson Tetovált lány-át), kiadásának jogaiért a legnagyobb kiadók versengenek világszerte, a megfilmesítésre pedig több hollywoodi ajánlat érkezett. Végül a megfilmesítés jogát az írónő hatalmas licitháború után 5 millió dollárért eladta az Universal Pictures és a Focus Features párosának.

Felnőtt romantikus történet – erotikus, mulattató és mélyen megindító –, mely semmiben sem szűkölködik.
„Miközben kemény szex-jelenetekben használja ki a hős a hősnőt, kapcsolatuk történetéért mégis intelligens, emancipált nőolvasók milliói rajonganak. A New York Timestól a bloggerekig, az egyszerű háziasszonyoktól a pszichológusokig és irodalomkritikusokig mindenki E L James erotikus (sokak szerint soft-pornó) trilógiájáról beszél, vitatkozik, kérdez. Az amerikai nők egyszerűen csak „A könyv”– ként beszélnek róla. (Mások csak „mami pornó”-ként emlegetik.)”

Mindennek oka talán az lehet, hogy fantasyt és szűzies kapcsolatról szóló történetet már túl sokat olvastak a (főként párjukat/férjüket hazaváró, tini korból már rég kinőtt, de nem feltétlenül Twilight kedvelő) nők. (Nagyrészt nők, de nem kizárólag csak ők, épp mint a Saga esetében!)
De azért azt tegyük hozzá, hogy a gyengéd érintések és lopott csókok kora nincs leáldozóban, csak éppen a kor haladtával, a világ változásával az emberek (sajnos még mindig csak egy része) egyre nyitottabbá váltak, így már nem botránkoznak meg (annyira), ha a titkos, néha cseppet sem szende vágyaikról, leplezetlenül író könyv kerül a kezükbe. Az írók és olvasók is egyre bátrabban nyúlnak ezen témákhoz. (J. R. Ward és Nicole Jordan, csak hogy két nevet említsek, akiknek írásai nem épp fiataloknak szólnak.)

Az írónő ügynöke, Valerie Hoskins így nyilatkozott: „Bárhogy is nézzük, ez egy romantikus regény. Egy szépség és a szörnyeteg, álom és beteljesedés történet, melyben erőteljesen jelen van az erotika, ami egyedülálló a szépirodalomban.” (Tárgyilagos, de nem közönséges!)

És csak érdekességképpen, az Entertainment Weekly-ben, ami nemrégiben aktualitásként foglalkozott a Fifty Shades-szel, Kristen Stewart is nyilatkozott a regényről: „Ez vicces. Tegnap hallottam róla!” mondta. „Rob (Pattinson) és Wyck (Godfrey), a producerünk erről beszélgetett! Úgy hallottam nagyon szexi és izgató.” El fogja olvasni? „Hogy a francba ne!”


„A munkahelyi hajsza mellett a nők nagy része kapcsolatokat kezdeményezni, menteni, fenntartani kényszerül. A szürke mindennapokban. Ám amint leszáll a csendes éj, meglódul a fantázia. Besétál egy vámpír… Illetve nem! Egy veszélyes milliárdos… aki olyan izé… határozott, maszkulin. Kontrollálja a helyzeteket, és lehetővé teszi, hogy a nő újra nő legyen. Ha megvirrad, elítéljük. Hímsoviniszta disznó! Azt hiszi, le tud minket kötni a szürke nyakkendőivel?”

És titeket? ;)


E L James – Fifty Shades (Ötven árnyalat) trilógiáját az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában idén már mi magyarok is olvashatjuk, mégpedig:

1. kötet: Fifty Shades of Grey – A szürke ötven árnyalata (megjelenése 2012 júniusára várható)
2. kötet: Fifty Shades Darker – A sötét ötven árnyalata (megjelenése 2012 augusztusára várható)
3. kötet: Fifty Shades Freed – A szabadság ötven árnyalata (megjelenése 2012 októberére várható)

Ára: 3999 Ft/db
Előrendelhető immáron mindhárom kötet 20%-os kedvezménnyel.


Részlet A szürke ötven árnyalata című könyvből:
(nem teljesen egybefüggő részlet)

– Miss Steele? – kérdezte a legújabb szőke.
– Igen – krákogtam, hogy tisztább legyen a hangom. – Igen. – Ez már magabiztosabbnak hangzott.
– Mr. Grey egy pillanat és fogadja önt. Elvehetem a dzsekijét?
– Oh, kérem. – Kiküzdöm magam a dzsekiből.
– Megkínálták már önt frissítővel?
– Üh… nem. – Oh, kedves, az Egyes számú Szőke bajban van?
A Kettes számú Szőke rosszalló pillantást vetett az asztalnál lévő fiatal nőre.
– Szeretne esetleg teát, kávét, vizet? – Kérdezte visszafordítva figyelmét felém.
– Egy pohár vizet. Köszönöm – morogtam.
– Olivia, kérlek hozz Miss Steele-nek egy pohár vizet. – A hangja zord volt. Olivia rohant is azonnal, kiosont az ajtóhoz az előcsarnok másik oldalán.
– Elnézést, Miss Steele, Olivia az új gyakornokunk. Kérem, foglaljon helyet. Mr. Grey további öt percet kér.
Olivia egy pohár jeges vízzel tért vissza.
– Parancsoljon, Miss Steele.
– Köszönöm.
A Kettes számú Szőke átment a nagy íróasztalhoz, a tűsarkúja kopogása visszhangzott a homokkőpadlón. Leült, majd mindketten folytatták a munkájukat.

(…)

– Mr. Grey most fogadja önt, Miss Steele. Menjen át – mondja a Kettes számú Szőke. Meglehetősen bizonytalanul állok, miközben megpróbálom elnyomni az idegességemet. Nekigyürkőztem, leraktam a pohár vizemet és a résnyire nyitott ajtó felé vettem az utamat.
– Nem szükséges kopogtatnia… csak menjen be. – Mosolygott kedvesen.
Megnyomtam az ajtót, és megbotlottam a saját lábaimban, így fejjel előre estem be az irodába.
Duplán basszus… én és a két ballábam! Négykézláb vagyok Mr. Grey irodájának ajtajában, és gyengéd kezek fonódnak körém hogy felsegítsenek. Annyira zavarban voltam, a fenébe az ügyetlenségemnek. Össze kell szednem magam, hogy körülnézzek. Szent tehén… annyira fiatal.

(…)

– Ön meleg, Mr. Grey?
Hangosan beszívta a levegőt, én pedig összébb húzódtam megalázottan. Basszus! Miért nem néztem át mielőtt egyenesen felolvastam? Hogyan mondhatnám el neki, hogy én csak felolvasom a kérdéseket? Kate és az átkozott kíváncsisága!
– Nem, Anastasia, nem vagyok. – Felhúzta a szemöldökét, szemében hűvös ragyogás. Nem tűnt elégedettnek.
– Bocsánat… Ez csak… ide van írva. – Ez volt az első alkalom, amikor kimondta a nevemet. A szívverésem felgyorsult és az arcom megint felforrósodott. Idegesen igazítottam a hajamat a fülem mögé.
Oldalra billentette a fejét.
– Ezek nem az ön kérdései?
A vér kiszaladt a fejemből. Oh, nem.
– Ööö… nem. Kate… Miss Kavanagh állította össze a kérdéseket.
– Ön munkatárs a diákújságnál? – Oh, basszus! Nekem nincs semmi közöm a diákújsághoz. Ez az ő tanórán kívüli tevékenysége, nem az enyém. Az arcom lángolt.
– Nem. Csak a szobatársam.
Csendesen, megfontoltan dörzsölte az állát, s közben végigmért szürke szemével.
– Önként jelentkezett erre az interjúra? – kérdezte, hangjában halálos nyugalommal.
Várjunk csak, most ki interjúvol kit? A tekintete égetett, kényszerített, hogy az igazságot válaszoljam.


A fordításért köszönet Mollynak és P. Sawyernek.

(Amennyiben tud valaki angolul, és kíváncsi lenne egy pikánsabb részletre, az írjon nekem. De amennyiben lenne arra a részletre igény magyarul, úgy ha rá tudom venni a lányokat akkor később posztolva lesz.)



Felhasznált források:

12 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes. Ha nincs Jacobnak megfelelője a trilógiában még el is olvasom :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hidd el, gondoltam, sőt, tudtam, hogy ezt fogod mondani! Hehe, pedig nem is vagyok gondolatolvasó. :P
      Ahm, nem akarok hülyeséget mondani, de nem hallottam/olvastam róla, hogy lenne a történetben bármiféle szerelmi háromszög. Ha lesz időm utánanézek, mert érdekel, mely szereplők kaptak helyet benne. De mivel főbb lényege az egésznek Ana és Chris, és az ő titkai, meg hogy Ana meg akarja menteni (a lelkét!? XD), így nem hinném, hogy nagy szerepet kapott volna Jake, már ha benne van egyáltalán. :)
      Ahm, ha esetleg találkozol ilyen információval, szólj már. Előre is köszönöm!

      Törlés
  2. Szia!
    Ennyire sikerült kiismerni a kifinomult ízlésem? :D
    Utána fogok nézni, mert ha az kimarad a történetből akkor az maga lenne a tökély számomra:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Naná! Bocs, de könnyen kiismerhető vagy - legalábbis ebben mindenképpen. :P
      Jaja, és egyet kell, hogy értsek, szerintem sem kéne ide semmilyen Jacob-figúra. Kíváncsi vagyok! :)

      Törlés
    2. Mondjuk eleget szájaltam már erről a témáról szóval törvényszerű volt h megjegyezd :D
      Utána néztem egy csomó helyen és még említés szinten se fordult elő sehol ilyesmi, remélem ez így is van. Elég szélsőséges dolgokat írnak róla, habár a tinilányok lelke elég törékeny, gondolom nem tetszik majd nekik h néhányszor el van verve a főhős meg kicsit szadoznak meg gyakorlatilag le van igázva, de végre egy olyan írás ahol nem a nő lesz az aki szórakozik a férfival hanem fordítva :D Nekem ez már látatlanban is egy jó pont, de ezt is megbeszéltük már egyszer :D

      Törlés
    3. Igen, emlékszem erre a beszélgetésre, még az elsők között volt, és voala, itt egy olyan történet amiről említést tettél, ráadásul női író tollából! :)
      Amúgy hiába vallom magam 17-nek (lassan egy évtizede XD), csak nem vagyok már tinilány, viszont a lelkem ettől függetlenül törékeny, mégis ez a történet minden megbotránkoztató jelenetével együtt nagyon bejön! Inkább vallom magam perverznek, mint sem, hogy ne olvashassam. XD
      Na, de komolyra véve a szót, akivel fordítottam épp azt beszéltük, hogy micsoda kettősség van ebben (legalábbis számunkra), mert noha Christian egy szemét disznó, hiszen kihasználja, megalázza Anát, a kapcsolatuk úgy ahogy van egészségtelen, közben meg egész lényével úgy megbabonázza őt is meg minket is, hogy olvadozunk tőle, mint a fagyi. XD Hogy lehet rajongani mégis egy ilyen pasiért?? Nem értem, és mégis, tessék...
      Egyébként a felsoroltakon kívül olvastam máshol is véleményeket a történetről, de a legtöbbön nagyon érezhető volt, hogy tini lányok voltak az olvasók a figyelmeztetés ellenére. Én nem szeretek senkit megbántani, a tini kategóriába tartozókat se kor alapján sorolom oda, hanem életfelfogás alapján. Ha nem értenek valamit, főleg mert legtöbbször csak a felszínt látják, akkor ne olvassák, vagy legalább ne gyalázzák!
      Bocsi, asszem kicsit eltértem a témától. *pirul*
      Szóval a lényeg a lényeg, remélem, nem lesz benne "Jacob", és megosztod majd velem egyszer a véleményedet a könyvről. *kíváncsi lélekként bizakodik*

      Törlés
    4. Úgy gondoltam én is h azért vannak olyan lányok akiknek a gyomra ezt nem veszi be (azért mert nem fogják fel vagy mert még a tini elméjükön rózsaszín burok van, habcsókos álmokkal) és ők általában 14-18évesek. Félreértés ne essék nem vagyok híve én se ezeknek a dolgoknak.
      Apropó pont a múlthéten találkoztam két könyvvel, nő írótól. Eskü nem veszi be a gyomrom :D Mindkettőt elolvastam de valami durva elfajzott elméje lehet a nőnek, vagy legalábbis nagyon nincs képben azzal h hogyan működik egy férfi. Egy dolog jó benne, nagyon durván leírja az ágyjeleneteket. Maya Banks a neve, ha ismered kiváncsi vagyok a véleményedre vagy bárki máséra ha esetleg valaki olvasta és nő. Kiváncsi vagyok más, hogy látja ezeket a dolgokat. - Ez az egész most arról ugrott be, hogy durva szexuális tartalommal van tele a könyv. Na akkor az említett korosztály nem tudom h bírkózna meg az általam említett két könyvecskével :D

      Törlés
    5. Látom te sem tudsz aludni, nálam a közel egy liter kávé tehet róla. :P
      Ahm, mondom én nem kor alapján ítélek, mert ismerek tizenévest akinek az életfelfogása nagyon felnőttes, és olyan felnőttet is, aki nagyon gyerekesen gondolkodik. -.-
      Egyébként amikor írtam a bejegyzést gondoltam rá, hogy sokan majd ferde szemmel fognak rám nézni amiért egy ilyen könyvet ajánlgatok, de ez legyen az ő bajuk adott esetben, én tudom mi az igazság és csak ez számít. Nem merem kijelenteni, hogy mindent be fog venni a gyomrom, mert távol állnak tőlem az ilyen dolgok, de se ez, se az, hogy alapjában véve romantikus alkat vagyok még nem zárja ki, hogy értem miről szól a történet. Sose a felszín a lényeg, ez az életben is így van, az írásban pedig pláne!
      Melyek is ezek a könyvek pontosan? Csak sejteni vélem mire értetted, hogy nem volt tisztában az író a férfiak működésével. Ha azokban a bizonyos leírásokban nincs semmi lelki dolog, csak színtiszta eseményleírás, akkor szerintem nem lehet akkorát tévedni - persze ki tudja.
      Amúgy már csak tapasztalatszerzés miatt is kötelező néha ilyen könyveket olvasnia egy írónak. Nem épp galoppmenet megírni egy ágyjelenetet úgy, hogy az igényes maradjon. Lehet az gyöngéd szerelmi aktus, vagy durva szex, nem szabad közönségesbe átmennie.
      Az meg hogy nőként fogalmunk sincs a másik fél elméjében lezajló dolgokról az nem a mi hibánk! :P

      Törlés
    6. Nálam a tanulás tehet az álmatlanságról :D
      Az életkorra persze én is azt írtam h "általában". Teljesen mások a mostani tizenévesek mint amilyenek mondjuk mi voltunk szerintem.
      Vénuszdombi mesék, Édes megadás a két regény címe. Ha olvastad tudni fogod mire értettem, ha nem akkor összefoglalom majd neked.(mármint azt h miért nem ismeri a férfi agy működését, peersze lehet h csak én vagyok végtelenül régimódi :D). Ebből a két könyvből ágyjelenethez bőven tudsz meríteni ihletet mert mind a két féle van benne.
      Nekem semmi bajom nincs az ilyen témájú könyvekkel, mármint az ajánlás kapcsán, csak tudni kell értelmezni és szerintem ehhez kell egy bizonyos érettség. Teljesen más 14 évesen mint most nekem 22 évesen (tekintve azt h én magam is milyen marha voltam még 18 évesen is és röpke 4 év alatt gyökeres változások mentek végbe rajtam :D).

      Törlés
    7. Jó tanulást te szegény! *buksisimi*
      Amúgy csak bólogatni tudok, egyetértek azzal amit írtál.
      Azt pedig megköszönném, ha összefoglalnád nekem őket, mert bár valószínűleg ha lesz alkalmam akkor beleolvasok, de jelenleg ezer és egy dolgom van az olvasnivalók pedig csak gyűlnek. :/ Akár jöhet mailbe ha ide nem akarod. Előre is köszönöm! :)

      Törlés
  3. OMG. Én már most imádom, sőt már el kezdtem gyűjteni rá a pénzt alig várom hogy meg jelenjen :) lassan 3 hete erről beszélek és kezdek vele meg őrjíteni mindenkit xdd de hát ezt hozza ki belőlem egy könyv, és még nem is olvastam. Köszi a bejegyzést róla , érdekes volt voltak friss infók is benne számomra. Puszi Viky

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viky!

      Először is örülök, hogy tudtam valami újat mondani neked, másodsorban örülök, hogy téged már lázban tart. :) Beszélj csak róla, és ezt egészen addig tedd, amíg őket is lázba nem hozza. :P
      Szerintem egy remek könyv lesz, noha a legtöbb információm róla nekem is mások véleményéből, hírportál oldalakból van. Kivéve pár részletnyi személyes tapasztalatot. Jelen pillanatban is egy részlet fordításával bajlódunk a barátnőmmel, ami mit ne mondjak, szerintem a legedzettebb szakértőt is megizzasztaná a témában (BDSM). XD
      Ahm, a véleményedre a könyvről kíváncsi leszek, remélem, megírod majd. :)

      Jó olvasgatást!
      Pusz, Krisz

      Törlés